Blog

Vlees wat zeg je?

Nee, ik praat niet tegen mijn stukje vlees in de pan. Ik neem aan jij ook niet. Maar als we de keuze hebben, dan prefereren we het wel allemaal: vlees met een verhaal.

Meer en meer verbaas ik mij over het feit wat consumenten weten over voedsel. Wij wonen dicht bij de grote stad Tilburg, maar toch heel landelijk. Op ons veelzijdige bedrijfje ontvangen wij dagelijks veel gasten uit allerlei windstreken en nog bredere achtergronden. Mensen kijken hun ogen uit als ze oog in oog staan met onze 'reusachtige' koeien en hun schattige kalfjes. Het station dat kinderen niet meer weten waar melk geproduceerd wordt, zijn we allang gepasseerd. Ook volwassenen hebben vaak geen benul wat allemaal de revue passeert voordat het lapje vlees op het bord terecht komt.

Ergens is dit ook wel te begrijpen. Vroeger had iedereen nog wel iemand in de familie die een boerderij had. Helaas is de verstedelijking en daarmee de vervreemding van de landbouw al in een vergevorderd stadium. Iedereen is druk en supermarkten spelen daar slim op in.

Gelukkig merken wij wel dat de groep mensen die vlees met een verhaal waarderen weer aantrekt. Sinds 2016 verkopen wij ons vlees ook rechtstreeks vanaf de boerderij. Klanten die bij ons kopen, hebben vertrouwen in onze manier van boeren. Een manier waarbij dierenwelzijn en diergezondheid hoog in het vaandel staat. Klanten waarderen het om even in de stal te mogen kijken. Soms komt het hele gezin mee en wordt er een heus uitje van gemaakt. Het eten van vlees wordt weer een belevenis.

En nu ik dit schrijf, besef ik mij dat die vervreemding van de landbouw ook iets positiefs teweeg heeft gebracht. Vroeger was vlees op je bord dagelijkse kost. Vandaag de dag is er meer bewustwording gecreëerd. Het Voedingscentrum zegt dat onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. En als dat stukje vlees nou ook nog een tastbaar verhaal heeft, dan wordt iedere maaltijd met dit vlees een voedzame belevenis. Al zullen we dit nooit zeggen tegen het stukje vlees in de pan.

Wist je dat we medio april verse vleespakketten van 10 kilo gaan verkopen? Dit doen we op de ouderwetse manier: er gaat namelijk pas een dier naar de slager als er voldoende liefhebbers zijn. Dit keer doen we dit met jonge Lakenvelder stiertjes die helaas niet fokstier waardig zullen zijn. Door het afnemen van een vleespakket wordt je maaltijd niet alleen een voedzame belevenis, maar draag je ook bij aan biodiversiteit, een vitaal platteland en behoud van een zeldzaam runderras. Maar bedenk ook dat lokale producten een veel lagere uitstoot hebben op het milieu, aan hogere kwaliteitseisen voldoen dan buitenlandse producten en bovendien een veel beter gevoel geven!

Mocht je interesse hebben in een vleespakket, laat het dan weten via onderstaande button. Enkele weken voordat we pakketten gaan maken, nemen we contact met je op en kun je jouw bestelling definitief maken!

Ik heb interesse in een vleespakket!

Terug naar overzicht
Workshop Koeien Knuffelen
Schrijf je snel in en kom ook knuffelen met de liefste koeien!
Knuffel eens een koe!
 • Nog 1 plaats beschikbaar tot 13 juni!

  Nog 1 plaats beschikbaar tot 13 juni!

  Door een plotse annulering is er 1 plaats beschikbaar gekomen van 1 tot 11 juli.

  lees verder
 • Wij zijn open!

  Wij zijn open!

  Per 30 april is onze camping gewoon geopend. Vanwege ons privé sanitair is het mogelijk bij ons zorgeloos en eindeloos te komen genieten!

  lees verder
 • Een 9.9 voor Boerderijcamping van 't Zandeind

  Een 9.9 voor Boerderijcamping van 't Zandeind

  Voor de tweede keer op rij zijn we uitgeroepen tot beste accommodatie van Brabant. Met een 9.9 waren we één na beste camping van Nederland in de categorie medium campings.

  lees verder