Blog

Iedereen is U N I E K !

Laten we deze autismeweek 2023 afsluiten met een positieve blik op autisme. Het thema “iedereen is uniek” past perfect bij onze visie. Altijd kijken naar de krachten, de unieke eigenschappen van een kind en samen werken aan een optimale ontwikkeling.

Er wordt veel geschreven over de symptomen die voor kunnen komen bij een kind met deze diagnose, maar ze zullen niet allemaal in even grote mate voorkomen. Een kind is veel meer dan een diagnose, een uniek persoon! Door het lezen van de symptomen die voor kunnen komen, lijkt er vooral aandacht te zijn voor de beperkingen. Er wordt vaak gesproken over de diagnose en de kenmerken van autisme. Er is een enorme diversiteit in het autisme spectrum, niemand is hetzelfde. Ken je één iemand met autisme dan ken je één iemand met autisme. Wij kijken verder dan het topje van de ijsberg, verder kijken dan de buitenkant, écht kijken naar het kind!

In diagnoses wordt de nadruk vaak gelegd op de symptomen, kenmerken, veelal de dingen waar kinderen tegenaan lopen of die lastig zijn. Er wordt niet geschreven over hoe lief, grappig, gevoelig, gezellig, sociaal, vindingrijk, creatief, ondeugend of nieuwsgierig een kind is. Dit zijn eigenschappen die een kind uniek maken, de krachten die we kunnen gebruiken om juist om te gaan met de beperkingen.

Laten we met z’n alle kijken naar deze mooie eigenschappen en krachten. En de kenmerken passend bij een diagnose gaan zien als achtergrond informatie. Om vervolgens te begrijpen wat er aan de hand kan zijn wanneer het kind zich anders ontwikkelt of ergens last van heeft. Deze werkwijze kan een betere verklaring geven en een handvat zijn om iets mee te doen.

Kijken naar het kind,  zijn unieke talenten, krachten en valkuilen, aansluiten en zo werken aan een optimale ontwikkeling!

Iedereen is uniek: F E E L   T H E   V I B E !  

Terug naar overzicht
Op zoek naar individuele begeleiding?
Op onze Autisme Expertise Zorgboerderij bieden we individuele begeleiding aan kinderen met een complexe hulpvraag.
Is kleinschalig, maatwerk, kwaliteit van zorg, ontwikkelingsgericht en doelgericht wat je zoekt? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Lees hier meer!
  • Vakantiekriebels?

    Vakantiekriebels?

    Deze zomer kwam Omroep Brabant langs om te zien wat er allemaal te beleven is op onze boerderijcamping. Benieuwd? Lees dan snel verder!

    lees verder
  • Erkenning voor onze Lakenvelder worstenbroodjes

    Erkenning voor onze Lakenvelder worstenbroodjes

    In 2022 zijn onze Lakenvelder worstenbroodjes in de prijzen gevallen bij Visit brabant!

    lees verder
  • Kroketten

    Kroketten

    Eindelijk zijn ze er weer, onze eigen Lakenvelder kroketten

    lees verder